Rengaskoon vaihtaminen

Jos olet suunnitellut auton rengaskoon vaihtamista niin kannattaa tutustua ensin huolellisesti autosi rekisteriotteeseen. Rekisteriotteessa on mainittuna yleensä monia eri rengaskokoja, jotka ovat hyväksyttyjä autollesi. Vaihdettavan rengaskoon tulisikin vastata alkuperäistä kokoa tai rekisteriotteessa mainittuja vaihtoehtoisia kokoja.

Vaihtaessasi rengaskokoa, muista huomioida myös autosi akselimassat. Uuden renkaan kantavuuden tulee olla yhtä suuri tai suurempi kuin autosi akselimassan puolikas. Autosi akselimassa on ilmoitettuna rekisteriotteessa. Kantavuus kannattaa laskea painavemman akselimassan mukaan, jotta se varmasti riittää.

Rekisteriotteessa ilmoitetusta leveimmästä vaihtoehdosta rengasta saa leventää max 30 mm ja vannetta max 26 mm, ilman että sinun tarvitsee käydä muutoskatsastamassa autoasi. Vierintäkehä eli renkaan ympärysmitta, saa muuttua max 5 %. Auton raideleveys eli samalla akselilla olevien renkaiden keskilinjojen välinen etäisyys, ei saa muuttua alkuperäisestä 30 mm enempää muutosten seurauksena.

Vaihtaessasi rengaskokoa tästä enemmän, sinun tulee käydä muutoskatsastamassa autosi. Muutoskatsastuksella on mahdollista suurentaa ulkohalkaisijaa aina 51 mm saakka ja leveyttä 102 mm saakka renkaan ilmoitetusta alkuperäiskoosta. Uudemmissa autoissa renkaat ovat yleensä jo niin suuret, ettei rengaskoon vaihtamisella saavuteta sen suurempaa hyötyä.

Rengaskokoa vaihtaessa on hyvä huomioida myös mittarivirheen vaikutus.