Talvirenkaiden vaihtoaika

Kolme kuukautta kestävä talvirengaspakko alkaa Suomessa 1.12. ja päättyy helmikuun loppuun. Tällä aikavälillä laki velvoittaa käyttämään talvirenkaita henkilö-, paketti- ja erikoisautoissa, joiden kokonaismassa on enintään 3500kg.Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, mikäli ajoneuvoilla ajetaan Suomessa.

Nastarenkaat tai nastattomat talvirenkaat eli kitkarenkaat voi vaihtaa alle tarvittaessa myös aiemmin, 1. marraskuuta alkaen. Talvirenkailla saa myös ajaa talvirengaspakkoa pidempään, aina 31. maaliskuuta saakka, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin.

Talvirenkaita vaihtaessa tärkeintä on kiinnittää huomiota sääolosuhteisiin ja yöpakkasten vaikutukseen. Poikkeuksellisten sääolosuhteiden aikaan talvirenkaita voi käyttää tarvittaessa jo marraskuun alkua aiemmin. Nykyaikaiset nastarenkaat kestävät hyvin asfalttikulutusta, joten kelin vaatiessa talvirenkaat voi huoletta vaihtaa alle jo lokakuussakin. Uudet nastarenkaat olisikin syytä sisäänajaa n.500km kuivalla asfaltilla, jotta nastat painuvat ja asettuvat kunnolla paikoilleen.
Ei siis kannata ”pelätä” nastojen vaihtamista alle jo normaalia aiemmin ja samalla vältyt pahimmilta ruuhkilta rengasliikkeissä.

Kitkarenkaiden vaihtoaika on joustavampi, sillä laki ei kiellä kitkarenkaiden käyttöä kesälläkään. Kitkarenkaat eivät kuitenkaan vastaa ominaisuuksiltaan kesärenkaita, joten ne eivät sovellu ympärivuotiseen käyttöön. Soft compound eli niin sanottu pohjoismainen kitkarengas kuluu huomattavan nopeasti kesäkäytössä, jolloin kitkarenkaan käyttöikä lyhenee.