Renkaiden urasyvyys

Auton renkaiden urasyvyydestä näet kuinka turvalliset renkaasi ovat. Renkaiden kuntoa ja  urasyvyyttä kannattaa pitää silmällä, koska hyväkuntoiset ja turvalliset renkaat ovat autoilijan parhain ja halvin henkivakuutus. Mitä enemmän renkaissasi on urasyvyyttä, sitä parempi on ajoturvallisuutesi.

Oleellista renkaiden kulumisen kannalta on myös että, auton pyöriensuuntaus on kohdillaan. Huonot pyörienkulmat kuluttavat renkaasi epätasaisesti ja nopeasti huonoiksi. Pyöriensuuntaus olisi suositeltavaa tarkistuttaa vuosittain.

Laki määrittää kulutuspinnan pääurien minimi urasyvyydeksi kesärenkaissa 1,6mm ja talvirenkaissa 3,00mm. Lain määrittämät renkaiden urasyvyydet ovat kuitenkin vain ehdottomat minimirajat, jolloin renkaiden pito-ominaisuudet märällä, loskaisella tai lumisella säällä ovat jo todella heikkoja.

Kesärenkaiden hankintaa ei välttämättä kannata viivyttää aina kevääseen asti, sillä syksyn sateiden aikaan renkaiden riittävällä urasyvyydellä on suuri merkitys jotta vältytään vesiliirtojen aiheuttamilta vahingoilta. Uusien renkaiden hankinta on suositeltavaa silloin, kun kesärenkaiden urasyvyys on noin 4mm ja talvirenkaiden yli 5mm kohdilla. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on 8mm ja talvirenkaiden 10mm.

Suositeltava renkaiden vähimmäis urasyvyys on 4-5mm. Sateisilla keleillä yli 4mm urasyvyydellä kesärenkaiden suorituskyky on tyydyttävä ja alle 4mm urasyvyydellä jo turvallisuusriski. Tämän vuoksi laissa määritettyjä vähimmäis urasyvyyksiä on syytä pitää huomattavana ajoturvallisuuteen vaikuttavina tekijänä renkaita tarkastaessa.

Renkaiden turvallisuuden voit myös tarkistaa helposti itse. Helpoin tapa tarkistaa renkaiden urasyvyys on asettaa kahden euron kolikko renkaan pääuraan. Jos kolikon hopeareuna peittyy kokonaan, on renkaiden urasyvyyttä jäljellä vielä 4mm. Urasyyttä varten myydään myös näppäriä mittausvälineitä useimmissa marketeissa.